OMGEVING

Vanuit Garnwerd kunt u prachtig wandelen en fietsen over kronkelende wegen en paden in het Nationaal Landschap het Middag Humsterland. Middag Humsterland was drieduizend jaar geleden het kustgebied van het noorden. Door zee-inbraken en aanslibbing is dit landschap op natuurlijke wijze gevormd. Om zich te beschermen tegen het water bouwden de vroege bewoners wierden en dijken, zorgden ze voor goede afwatering d.m.v. sluizen en kanalen. Dit samenspel van natuur en cultuur maakt Middag Humsterland het oudste cultuurlandschap van Nederland. U geniet van de rust en het wijdse uitzicht, afgewisseld door eeuwenoude wierdedorpen en middeleeuwse kerkjes en borgen.

Het moderne museum Wierdenland in Ezinge (5 km) is zeer het bezoeken waard om een idee te krijgen van de historische oorsprong van Middag Humsterland.

In Aduarderzijl (zijl = sluis) kunt u twee sluizen uit 1707 en 1867 bezoeken. Vanaf de Kokersluis kunt u kilometers ver over het Groningerland kijken.

In het oude Waarhuis (sluishuis) werd vroeger rechtgesproken over waterstaatkundige zaken. En als de schippers moesten wachten tot de sluis open ging, werd er, legaal of niet, ook een borrel geschonken. En dat laatste gebeurt tegenwoordig nog; regelmatig worden hier concerten en exposities georganiseerd, al of niet voorzien van een heerlijke maaltijd. Ook treden de bewoners, Wouter de Koning en Rika Dijkstra, bekend als De Koning en de Dame, vaak zelf op.

U kunt een dagje uit naar het Waddeneiland Schiermonnikoog (28 km naar de boot op Lauwersoog) met zijn uitgebreide stranden.

Of naar Pieterburen (16 km) om het zeehondencentrum te bezoeken, of te gaan wadlopen…

U rijdt in een half uur naar de Eemshaven (32 km) waar u de boot naar het Duitse eiland Borkum kunt pakken.

Kortom, u zult tijd te kort komen in Garnwerd en omgeving. Mocht u nog meer tips willen hebben over de omgeving, dat kan. Regina is VVV-stadsgids in Groningen en Ambassadeur van het Landschap/landschapsgids van Middag Humsterland

http://www.middag-humsterland.nl/

http://www.wierdenland.nl/

http://www.waarhuis.nl/

http://www.zeehondencreche.nl

FOTO'S